Gyors kenyér teljes kiőrlésű lisztből - kelesztés nélkül

Anera

WP_20140914_014.jpg

Nem volt itthon kenyér, gyorsan csináltam egy kis cipót:)

Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tasak porélesztő, 2 dl víz, egy kis só, szezámmag,lenmag és lenmagolaj (ebből egy kicsi fél kilós kenyérke lesz, lehet készíteni dupla adagban is)

Az első teendő a sütő bekapcsolása:) Nekem sima gáztűzhelyem van, fogalmam sincs hőfokokról, a 8 fokozatból a 6-on sütöm. :) De jó meleg legyen:)

A lisztet, ízlés szerinti sót (én egy fél teáskanálnyit tettem bele) és a magvakat összekeverem, az élesztőt beleöntöm a langyos vízbe és elkeverem.

WP_20140914_005.jpg

Veszem a tésztakeverőt és szépen belecsorgatom az élesztős vizet a lisztbe.

WP_20140914_009.jpg

Miután tészta formája lett, nekiállok kézzel gyúrni, kb 5 percig dagasztom.

WP_20140914_010.jpg

Ha kész egy jénait kikenek a lenmagolajjal (persze sima napraforgó olaj is jó:), kézzel csinálom s utána az olajos kezemmel átgyúrom még egyszer a tésztát és beleteszem a tálba. Elég picike lesz, de ez ne riasszon meg, mivel nincs kelesztve. Majd a sütőben a melegben megkel:) Lefedem a jénait (lehet kerámia vagy más tál is, a lényeg, hogy legyen lefedve. Így sütöm 25 percig, majd leveszem a tetejét és még 10 percig, amíg szép piros nem lesz.

Így néz ki a belseje:

WP_20140914_015.jpg

Kacsazsírral és magyaros tehéngomolyával szuper kis vacsora volt:) Még forrón a legjobb:) Azt az ízt sajnos nem tudom elérni, amit a nagymamám a jó kis fatüzelésű kályhában, de nagyon finom így is:) Jó étvágyat!

WP_20140914_016.jpg

 

http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/13687/pics/1435057181_800x600.jpg
kenyér,teljeskiőrlésűliszt
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?