Kefíres-tejszínes meggytorta

Anera

Ez a süti úgy született, hogy a kamra polcán volt még egy tavalyi meggybefőtt, amit a mostohaanyámtól kaptam és gondoltam ideje elhasználni. Mivel ő  hagyományos módon, cukorral készíti a befőtteket valami olyan krémet akartam hozzá, ami nem túl édes.

Hozzávalók a tetejére: 40 dkg meggy vagy egy üveg meggybefőtt, 2 dl habtejszín, fél csomag habfixáló, 5 dl kefír (nem kaukázusi, hanem sima), 1 csomag gyors zselatin, színtelen (én az Aldiban vettem, de biztosan van máshol is), 2 evőkanál xilit.

A torta alja a szokásos, saját fejlesztésű zabpehelylisztes omlós tészta. A hozzávalók: 20 dkg zabpehelyliszt, fél sütőmargarin, 1 evőkanál gyümölcscukor és 1 tojássárgája.

Az első lépés, hogy bekapcsolom a sütőt 220 fokra. Ha normál gázsütőd van, akkor mondjuk egy nagyobb lángra.

A lisztet egy tálba teszem, rászórom a cukrot és elkeverem. Csak úgy kézzel. Egy késsel belevagdosom a vajat, majd szépen elmorzsolgatom az ujjaim között a liszttel. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb vajdarabok is, majd a sütésnél úgyis elolvad. Végül hozzáadom a tojássárgáját. (a tojást feltöröm, majd a mosogató felett a héj kétfelébe addig töltögetem felváltva, amíg nincs több fehérje:) Kicsit összegyúrogatom, de nem lesz belőle rendes tészta. Ez nem baj:) Ezután fogok egy tortaformát és beleöntöm a lisztes-vajas cuccot, majd lenyomogatom. Nem kell kivajazni az alját,a tésztában van épp elég, nem fog odaégni. Így néz ki:

Majd beteszem az előmelegített sütőbe és 10 percig sütöm. Nem kell sütőbab, meg egyéb ilyen hülyeségek:)

Amíg sül elkészítem a krémet. Először kimagozom a meggyet. Ha sima meggyed van, akkor kimagozás után tegyél rá egy kanál cukrot vagy édesítőszert és keverd össze. A befőtt már édes, ahhoz nem kell.

A tejszínbe beleöntöm a habfixálót és  a mixerrel felverem. A kefírt egy tálba öntöm a két evőkanál xilittel és folyamatosan kevergetve hozzáadom a gyors zselatint. Fontos, hogy folyamatosan keverd, hogy nehogy összecsomósodjon. Majd a kefírbe lassan beleforgatom a tejszínhabot és elkeverem.

Közben megsül a tészta, kiveszem és hagyom hűlni (20 perc). Addig a krém mehet a hűtőbe, hogy elkezdjen dermedni. 20 perc után a meggyről leöntöm a levét, kicsit kinyomkodom, ez fontos, különben eláztatja a tésztát:) A tésztára először öntök egy kis krémet, majd jöhet rá a meggy egyenletesen elosztva. Végül a többi krém. A tetejét szépen elsimítom. Sütni már nem kell, mehet a hűtőbe. 10-12 óra múlva fogyasztható:)

http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/21583/pics/lead_800x600.jpg
meggy,sütemény,tejszín,torta
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?