Énlaka

Anera

A múlt hetet Erdélyben töltöttünk a Jogállami Kerekasztal projekttel, s az első napot Judit énlakai házában:) Isteni volt a csend, a levegő, a falu. Én abszolút falusi lány vagyok, még falun is születtem:) Budapestet bizonyos szempontból utálom, úgyhogy mindig örülök, ha vidéken lehetek végre:)

Az első nap este Gizike mindenféle finomsággal várt minket. Először persze pálinkát kellett inni, de aztán jött a tárkonyos leves, ami klasszikus készítésű, kell bele murok (répa:), füstölt csülök, tárkony, tejföl és ebbe rízs került, pityóka helyett, mert a második majonézes krumpli volt. Rántott őzlábgombával és fasírttal. Őzlábgombát elég rég ettem, nálunk is termett otthon az erdőben, a nagymamám időnként készített, ha találtunk:)

És akkor a tej:) Erről mindenféleképpen írni akartam, bár persze nem lehet róla jó képet készíteni, de nem árt, ha tudjátok milyen az igazi tej és tejszín:) Az esti fejésből pár liter bekerült a hűtőbe és reggelre gyönyörű föl képződött rajta, ez a tejszín. Igazi, zsíros, finom. Amit általában kávé vagy habtejszínnek veszel a boltba köze nincs hozzá és ki tudja mikkel kezelik. Ezt semmivel:) De önmagában a tejnek is teljesen más íze van, mint ezeknek a vizes vackoknak, amit tejként sóznak rád a teszkóban:) Például meg lehet állapítani, hogy melyik milyen állat teje, mert biza az érződik a tej ízén. Ezt mondjuk leírni nyilván nem tudom.:) És mutatok képet magáról a tehénről is, mert az biza nem lila:)

Csodás volt reggel nem a szomszéd építkezés felvisitó flexre vagy valamelyik hülye szomszédra kelni, hanem a ház alatt elhaladó tehenek kolompolására:) És éjjel csend volt!, csak a tűz ropogott a kályhában:) Mindenkinek javaslom wellness hotel helyett:)

Na és akkor ígértem almáspite receptet. Az udvarban volt almafa, kértem a háziakat, hogy hadd vigyek belőle két kilót lekvárnak. Kaptam vagy 10 kilót egy zsákban, úgyhogy kezdenem kellett vele valami mást is. Például összedobtam már hazaérkezés után egy kis almáspitét. Klasszikusan, ahogy a nagymamám csinálta. Na jó, majdnem, mert tettem egy kis darált diót az alma alá.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 evőkanál gyümölcscukor, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, csipet só.

Ebből tésztát gyúrok, majd a hűtőbe teszem pihenni.

Az almához: 1,5 kg almát meghámozok, majd tökreszelőn lereszelem. Megszórom egy kis cukorral és jó sok fahéjjal. Kicsit átforgatom.

A tésztát két részre osztom, kinyújtom és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Rászórok pár marék darált diót, hogy szépen befedje. Ez azért kell, mert az alma sok levet ereszt,a  dió viszont felszívja, így nem ázik el a tészta. Persze dió nélkül sem vészes:) Majd kinyomkodom az almát, és rásimítom a tésztára. És jön a trükk:) Hogyan lehet úgy befedni, hogy a tészta ne törjön össze? Vagy gyakorlott vagy már. Vagy egy sütőpapíron nyújtod ki és ráborítod az almára.

Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt sül meg közepes lángon. Már langyosan lehet szeletelni, úgy a legjobb, egy kis tejeskávéval:)

És akkor a rengeteg kép:)

Mi mással is kezdhetnénk, mint pálinkával:)

A tárkonyos leves:)

A vendéglátónkkal:)

A ház messzíről

Mi amúgy egy másik házban aludtunk, ahol ez a félelmetes eb vigyázott ránk éjszaka:) Reggel eljött velem sétálni is:)

Reggelire igazi kályhán sült rántottát kaptunk, házi szalonnával és kolbásszal. (csókoltatjuk a who-t:)

"Hogy mehetnék úgy haza, hogy nem voltam a helyi kocsmában?":)

És jöjjön pár fotó a csodás unitárius templomról:

Nincs két kazetta, amire ugyanaz lenne festve!

folyt. köv:)

Címkék: alma, tej, útibeszámoló
http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/22058/pics/lead_800x600.jpg
alma,tej,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?