Fonott kalács citromkrémmel (lemon curd)

Anera

Természetesen mindent el kell készíteni előző este, hogy reggel már fel lehessen szolgálni a reggelit az ágyba:)

Hozzávalók a citromkrémhez (ez egy angol kaja, lemon curd-nek hívják).

2 kezeletlen citrom, 2 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj.

Kezeletlen citromot a piacon általában lehet kapni (a citrom héját viasszal meg ki tudja mivel kezelik általában, hogy elálljon, a kezeletlen citromét nem - mondjuk ennek következtében hamar fel is kell használni:) Én most 880 Ft/kg-ért vettem a zöldségesemnél. A kezeletlenség azért fontos, mert a héját is bele fogjuk tenni a krémbe.

Nézegettem többféle receptet angol oldalakon a BBC-től Jamie Oliverig, de ahány recept, annyi mód:) Még a sorrend is mindig más volt:)

De végülis először a cukrot (én most bio nádcukrot használtam, ezért nem lett szép citromsárga, de természetesen sima kristálycukor is megfelelő:), a tojást, a citromok levét és lereszelt héját (az összeset le kell reszelni, szépen körbe) felteszem egy tálba gőz fölé és addig kevergettem lassan, de folyamatosan, amíg elkezd sűrűsödni. Utána kis darabokban hozzáadom a vajat és addig kevergetem, amíg elég sűrű nem lesz. Mehet az üvegbe, majd ha kihűlt a hűtőbe. Egy-két hétig eláll:) Friss kalácsra kenve isteni:)

Fonott kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt (én most tönkölybúza fehérlisztet használtam), fél élesztő, 2 dl tej, 10 dkg nádcukor, csipet só, 1 tojás, 5 dkg vaj

Természetesen lehet teljeskiőrlésű lisztből is csinálni, de akkor tömörebb lesz, és célszerű hozzá egy kicsit több élesztőt adni. Egy kicsit kevesebb cukrot is lehet hozzáadni, de most az volt a lényeg, hogy édes legyen a kalács ellensúlyozandó a citromkrémet:)

Először egy tálba egy evőkanál cukorral beleteszem a tejet és az élesztőt, meleg helyen felfuttatom. Télen a radiátoron, nyáron be szoktam kapcsolni a sütőt és ráteszem a tűzhely hátuljához, ahol jön fel a meleg:)

Majd jöhet egy nagy tálba a liszt, cukor, só, tojás, vaj és bele a közepébe az élesztős tej. Tésztát dagasztok belőle. Akinek van, természetesen géppel is lehet csinálni, de igazán jó tornagyakorlat, kb 10 perc alatt van meg és kettő az egyben, szépül a karod és van finom tésztád:) Akkor jó, amikor már nem ragad a kezedre.

Egy órát kelesztem meleg helyen letakarva, majd átgyúrom, kinyújtom a deszkán(illetve nemrég vettem ilyen szilikonos cuccot, nem ragad rá a tészta, kevesebb liszt kell:), három részre vágom, hengereket sodrok belőle, majd megfonom a kalácsot. Egy fél órát még kelhet, megkenem a tetejét tojással,  és utána sütőpapiron a tepsiben mehet a sütőbe. Mérettől függően 20-30 perc alatt sül meg. Ennyi tésztából érdemes akár kettőt is csinálni, mert így elég nagy lesz mire elkészül és kicsit szétcsúszik a fonat.

Amit még javaslok hozzá a tejlekvár. Recept itt, ami sokkal finomabb szerintem, mint a lemon curd, olyan, mintha folyékony tejkaramellát ennél, csakhát azzal három órát kell szenvedni és ott kell állni felette:)

Holnap bébipulykát fogunk készíteni, érdemes visszanézni, mert remek karácsonyi menü!:)

http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/23288/pics/lead_800x600.jpg
citrom,kalács,sütemény,tippek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?