Wellington bélszín

Anera

A keletkezésének többféle sztorija van, az egyik, hogy Wellington hercege szolgáltatta ezt fel az 1815-ös bécsi kongresszus során, ahol a szakácsok amúgy is versengtek, hogy az uncsi diplomáciai tárgyalások közben mivel kápráztassák el a diplomatákat:)

A francia szakácskönyvemben talált recept szerint libamáj is kéne bele, de azt kihagytam és maradtam a sonkás verziónál.

Hozzávalók 4 adaghoz: 65 dkg bélszín, 25 dkg gomba, 10 szelet sonka (én most serranot vettem), 1 csomag leveles tészta, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 tojás, 15 dkg vaj, 2 evőkanál mustár.

A bélszín összes oldalát átsütöm a vajon. És félreteszem pihenni a kamrába.

Majd egy tiszta serpenyőben újabb adag vajon először megüvegesítem a hagymát, majd hozzáteszem a gombát. Mindkettőt nagyon-nagyon apróra kell vágni, ezt hívják duxellenek.

A leveles tésztát kiterítem, ráteszek 10 szelet sonkát, ráhalmozom a gombás cucc kétharmadát. A marhát bekenem mustárral (lehet sózni is, ha valaki akarja, de egyrészt tudjátok már, hogy a bélszínre pont nem kell só, mert isteni íze van anélkül is, másrészt a sonka sós), majd ráterítem a tésztára, a tetejére halmozom a maradék gombát és feltekerem. A maradék tésztából tettem a tetejére egy karifát, mégiscsak karácsony van:)

A tetejét megkenem tojással, majd előmelegített sütőben egy félórát sütöm.

Krumplipürével, ecetes céklával tálaltam. És egy pohár jóféle Carissimével:)

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Most én is elvonulok pihenni, ünnepelni, legközelebb 27-én találkozunk!:)

http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/23373/pics/lead_800x600.jpg
bélszín,Főétel,gomba,levelestészta,wellington
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?