Diós-túrós kalács

Anera

Kicsit dobjuk fel a kalácsot különböző töltelékekkel:) Egy régi Nők Lapja konyhában találtam ezt az érdekes receptet, amit azért kicsit Anerásra szabtam:) Változtattam az arányokon és a tölteléken is (pl minek a túróba a tojás mellé még keményítő is?:), de az alapötlet, hogy hogyan töltsük meg a tésztát onnan van.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt (tönkölybúza fehér liszt), 25 g élesztő, 1 dl tej, 2 tojás, 2 vaniliás cukor, fél teáskanál citromhéj, 10 dkg vaj, 3 evőkanál gyümölcscukor.

Az élesztőt egy evőkanál cukorral felfuttatom a langyos tejben. Az olvasztott vajat alaposan elkeverem a maradék cukorral, vaniliás cukorral, citromhéjjal és a 2 tojással.

A liszthez hozzáöntöm mindkét folyadékot és tésztát gyúrok, dagasztok belőle. Majd meleg helyen egy órát kelesztem. Átgyúrom, hengert formálok belőle és 10 korongra vágom.

A töltelékek:

Diós: 0,5 dl vizet felforralok 2 evőkanál cukorral, majd belekeverek 10 dkg darált diót és egy marék kandírozott narancshéjat.

Túrós: 15 dkg tehéntúróba belekevekek egy tojássárgáját, 1 evőkanál cukrot és egy marék mazsolát.

A korongokat kinyújtom, az egyik felére teszek a töltelékből, majd összehajtom és mehet egy kivajazott koszorúformába (vagy kuglófformába).

Egyik korongra diós, a másikra túrós tölteléket teszek és egy felváltva rakosgatom őket a formába, két sorba. Arra figyelj, hogy ahol az első sorban túrós volt, oda a másodikba diósat tegyél és fordítva:)

Kelesztem még egy fél órát, majd mehet az előmelegített sütőbe 45 percre. Nem kell túl nagy lángon sütni. Miután kihűlt kiborítom a formából és lehet is szeletelni:)

http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/23647/pics/lead_800x600.jpg
dió,kalács,sütemény,túró
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?