Farsangi fánk

Anera

Ritkán sütök fánkot, nem nagyon szeretem a sok olajban sült dolgokat, de azért farsangkor neki szoktam veselkedni:) És jól is sikerült, az öcsém azt mondta, hogy olyan az íze, mint a nagymamám fánkjának volt:) Kell ennél szebb bók?:)

Hozzávalók: 50 dkg tönkölybúza fehérliszt, 2,5 dl tej, 1 friss élesztő, 2 evőkanál nádcukor, 5dkg olvasztott vaj, 2 tojássárgája, 1 citrom héja.

Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejben. Majd a hozzávalókból tésztát dagasztok és egy órát kelesztem meleg helyen.

Kinyújtom, majd kiszúrom a fánkokat. Ha nincs szaggatód, akkor simán egy pohár is alkalmas a célra:)

Egy újabb fél órát kelesztem. Bő, forró olajban (és tényleg nem szabad sajnálni, hiszen minimum a fánk felét el kell lepje:) sütöm: kicsit megnyújtom, az egyik felébe egy kis mélyedést csinálok. Először a mélyedéssel lefelé sütöm, lefedve 1-2 percig. Majd átfordítom és a másik felét is addig sütöm, amíg megpirul. Nem kell túl forrónak lenni az olajnak, mert akkor odaég.

A mélyedésbe lehet lekvárt tenni. Én csináltam szedreset, sárgabarackosat és meggyeset. De volt, aki pudinggal ette:)

Címkék: fánk, sütemény, tippek
http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/24840/pics/lead_800x600.jpg
fánk,sütemény,tippek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?