Kivi-sárgabarack, ribizli-sárgabarack lekvár

Anera

Elérkezett a sárgabarack szezon, az egyik kedvenc lekváralapanyagom. Lehet variálni mindenfélével. Tavaly pálinkával dobtam fel, idén más gyümölcsök lettek a társai:)

Sima sárgabarack:

2 kg sárgabarack, 15 dkg nádcukor, 20 g pektin

A barackokat forróvizbe mártom pár másodperce, hogy le tudjam húzni a bőrüket. Kimagozom, felszeletelem és összenyomkodom. Hozzáadom a cukrot majd felteszem főni közepes lángon. Amikor felforrt hozzáadom a pektint (egy kis cukorban el kell keverni) és még egy-két percig főzöm. És kész is:) Még forrón mehet az üvegekbe, lezárom, pár percre fejreállítom és mehet fel a kamrapolcra. Én nem szoktam meleg, száraz, akármilyen dunsztba tenni:) 

A cukormennyiség tetszés/ízlés szerint variálható, zselés a pektintől lesz. Akár cukor nélkül is lehet készíteni. 

Sárgabarack - kivi:

50 dkg sárgabarack, 50 dkg kivi, 5 dkg cukor, 1 citrom leve, 10 g pektin

Kicsit savanykás, de pont így lesz majd jó:) Sütikben mondjuk nem teszem, de kalácsra, pirítósra vajjal isteni.  

A gyümölcsöket apróra vágom, kicsit átnyomkodom majd felteszem főni a cukorral és a citromlével.Forrás után jöhet a pektin és kész:)

Sárgabarack - ribizli:

50 dkg sárgabarack, 50 dkg piros ribizli, 10 dkg cukor, 10 g pektin

Ugyanúgy készül, mint az előzőek:) Szép piros színe lesz. Gyümölcstortához remek például alapnak, senki nem fog rájönni miből van, csak a csodálkozás lesz, hogy barack ízű, de piros:)

A mennyiségek természetesen arányosan növelhetők vagy csökkenthetők. Ha van még ötletetek, hogy mit mivel lehet variálni, akkor írjátok meg:) 

http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/28338/pics/lead_800x600.jpg
kivi,lekvár,ribizli,sárgabarack
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?