Tönkölybúzakenyér

Anera

Vettem egy új robotgépet, így gyakrabban sütök kenyeret is, mert ő megdagasztja helyettem:) Ez most tönköly fehér és rozsliszt keveréke:)

Hozzávalók: 40 dkg tönkölybúza fehérliszt, 10 dkg rozsliszt, 3 dkg friss élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1/2 dl lenmagolaj, 1 marék lenmag, 1 evőkanál juharszirup, fél teáskanál só.

A langyos vízbe beleteszem a juharszirupot (ha nincs, akkor simán bármilyen cukorral is lehet) és belemorzsolom az élesztőt. Kicsit összekeverem és lefedve felfuttatom. 

A robotgép edényébe beleteszem a kétféle lisztet, a sót és az olajat. Ráöntöm az élesztőt és 4 perc alatt kidagasztom. Azért négy percig, mert az van a használati utasításban, hogy addig mehet egyszerre, folyamatosan a gép:) De kicsit átgyúrtam utána, teljesen rendben volt. Ha kézzel dagasztod, akkor az kb. 5 perc, addig kell, amíg már nem ragad rá a kezedre. 

Meleg helyen egy órát kelesztem. (ha reggel akarod sütni, hogy akkor legyen friss meleg kenyér, akkor este dagaszd és  tedd hűtőbe, ott sokkal lassabban kel:) 

Kicsit átgyúrom és hosszúkás kenyér alakot formálok belőle. Három vágást teszek rajta, belisztezett sütőpapírra teszem egy tepsiben. A liszt azért kell alá, hogy ne tapadjon le. További félórát kelesztem, megkenem egy kis langyos vízzel, majd mehet az  előmelegített sütőbe, erősebb lángra. Kb. 40 perc alatt sül meg. 

Kicsit hűl, de még akár melegen is lehet szeletelni. :)

A megkelt tésztából ilyen kis kenyérkét formázok és hagyom még kelni.

Így nézett ki egészben, kicsit berepedt az egyik széle, nem volt elég nagy a vágás:)

A kész kenyér.

http://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/30242/pics/lead_800x600.jpg
kenyér,lenmag,tippek,tönkölybúza
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?