Hízott kacsamáj kacsazsírban sütve

Hízott kacsamáj kacsazsírban sütve

Régen a nagymamám mindig tömött kacsát, főleg ősszel. Nyilván a Négy Mancs elborult állatvédői idegrohamot kaptak volna tőle:) Ugye a tömés kb. azt jelenti, hogy le kell erőltetni a kacsa/liba torkán a kukoricát, és utána nem szabad mozogni hagyni. Ettől szépen elzsírosodik a mája, és isteni finom csemege lesz belőle:)

Hozzávalók: 1,2 kg bőrös kacsaháj, 60 dkg hízott kacsamáj, 1 fej fokhagyma, fél iiter tej.

A májat éjszakára a tejbe áztatom. Majd a sütés előtt kiveszem és letörölgetem. Amíg elkészülök a hájjal, addig kinn van a pulton, hogy kicsit felmelegedjen.

A lényeg, hogy a háj kb. kétszer annyi legyen, mint a máj súlya, akkor  lesz annyi zsírja, hogy ellepje a májat.

A hájat felkockázom. Közben azért átnézem, hogy ne maradjon rajta toll vagy csontszilánk. Egy lábasba egy deci vizet öntök, majd ráteszem a hájat és közepes lángon addig sütöm, amíg szépen megpirul. Utána kiszedem a tepertőt, majd óvatosan beleteszem a májat egyben. Mellédobom a fokhagymagerezdeket. Megsózni nem kell!! (esetleg utána, de én azt sem szoktam, elég finom magában is, amúgy sem kell annyi sót zabálni. Ja és igen, egyetek kevesebb sót, rá fogtok jönni, hogy milyen finomak az egyes húsok, ételek magukban is!:)

Először lefedve sütöm, majd kb. félidőben megfordítom és fedő nélkül sütöm tovább. 15 perc alatt sül meg, tehát a fele az olyan hét-nyolc perc:)

Egy jénai tál aljára szórok egy kis sót, beleteszem a tepertő felét (a másik felét megesszük), majd a kész májat és felöntöm a zsírral. A hűtőben a máj is eláll egy-két hétig, a zsír pedig nagyon sokáig felhasználható:)

A lábas aljában lesz némi rásült cucc, úgyhogy ne a legjobb edényeteket használjátok e célra:)

2
https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/22589/pics/lead_800x600.jpg
Főétel,kacsamáj,kacsazsír,tippek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Zoli 2015-11-22 23:02:09
Az a kacsa máj amit nagyanyám sütött a hájjal együtt az sütés után szép nagy aranybarna volt, enyhén ki volt repedezve, gondolom azért, mert teleszívta magát zsírral. És olyan omlós volt, hogy azt rágni sem kellett. Sokszor úgy ettük, hogy megsütötte a kacsa vérét hagymásan, sütött mellé krumplit héjában és egyszerre mindent. Egy kis tepertyű egy kis máj egy kis hagymás sült vér. Az volt az igazi!
(bocs, hogy egy kicsit elnosztalgiáztam, de előjöttek belőlem az emlékek..:))
Válaszolok
Zoli 2015-11-22 22:47:48
A nagyanyám is tömött kacsát (azóta sem ettem olyan kacsamájat) de én nem emlékszem, hogy tejben áztatgatta volna. És, ha jól emlékszem, ő akkor rakta bele a fazékba a májat, amikor a háj még benne volt, de már majdnem ki volt sülve. Hogy nagyjából egyszerre süljön ki a kacsamájjal.
De szerintem a mostani kacsákat vagy rosszul tömik, (vagy nem is tömik, csak etetik a jószágot valamivel, hogy nagyobb legyen a mája...? Nem tudom...) de nem az igazi. Sem külalakra, sem ízre.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?