A sókérdés

Anera

Elég nagy vitát váltott ki nemrég a menzareform, illetve a kevesebb sótartalom. Én abszolút támogatom. Állítólag a túlzott sófogyasztás egészségtelen, megemeli a vérnyomást, visszatartja a vizet, stb. Az összeesküvés elméletek kedvelői szerint ez hülyeség. Ebben nyilván nem tudok igazságot tenni, de azt én is érzem, hogy ha pl. sok sósat eszem, akkor sokkal többet iszom, ami nem jön ki:) Szóval abszolút elhiszem, hogy a túlzott sófogyasztás nem egészséges. És rengeteg sót fogyasztunk, főleg a készételekben. Múltkor egy étteremben marhapörköltet ettem. Finom volt, illetve lett volna, ha nem éreztem volna nagyon sósnak. A többiek nem érezték persze, én már rég leszoktam a sózásról, főzéshez is alig használok.

Itt jön a második indok. Az ételeknek van saját íze! És sok esetben nagyon finom, ami a sok sótól ugye nem érződik. Amikor először elkezdtem csökkenteni a sófogyasztást és alig használok sót a főzéshez fura volt. De hamar hozzászoktam, és azóta se szoktam vissza rá. Persze néha lecsúszik egy kis füstölt sonka vagy chips (na igen, csokit nem eszem, csipszet igen, kell valami bűnös szenvedély:) , de alapvetően alig eszem sót. Nektek is ezt javasolom!!!:)

S hogy honnan jutott mindez eszembe? Nemrégiben voltam egy iskolai rendezvényen és utána a menzán kaptunk ebédet, gulyáslevest. A leves menzakajához képest finom volt, bár túl nem variálták:) Viszont minden asztaltársam kért hozzá sót. A gyerekek egyébként általában megették, ők nem kaptak plusz sót hozzá:) 

Persze kérdés, hogy mennyit ér az egészségesebb étel, ha otthon meg ugyanúgy tömik bele a sót. 

Nektek mi a véleményetek a kérdésről? (És most nem a menzakaja minősége érdekel, hanem konkrétan a sófogyasztás és az ételek sótartalma).

Címkék: , tippek
https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/27433/pics/14642954385854938_800x600.jpg
só,tippek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?