Dunabogdány-Esztergom

Anera
Dunabogdány-Esztergom

Nemcsak főzni szoktam, hanem kirándulni is. Úgyhogy gasztro helyett gasztro és útiblog leszek ezentúl:) Természetesen általában eszem útközben is, erről írok majd. 

Múlt hétvégén a barátnőm felhívott, hogy ki kéne ugrania a telkére Dunabogdányba megnézni az építkezést és a szedret:) Én meg javasoltam, ha már arra járunk menjünk el Esztergomba a Babits Emlékházba, mert ott még nem jártam. 

Az utunkat fagyizással kezdtük és közben megnéztük az elég mutatós katolikus templomot. A telken a kilátás az igazán szép, s természetesen a szeder szépen érik:)

Ha valaki tudja, hogy hogy kell forgatni a képet, akkor ossza meg velem:) A gépemen normálisan jelenik meg:)

A kilátás nagyon szép.

És igen, a szeder szépen érik:)

És hódolhatok a kedvenc időtöltésemnek is, lógatom a lábam és hallgatom a csendet:) A föld olyan két méterre van alattam.

Majd elindultunk Esztergom felé, hogy megnézzük  Babits Mihály Emlékházát. Értelemszerűen a Babits Mihály u. 11. szám alatt található:) A gps szerint a parkolóhelyünktől 1100 méterre volt, gondoltam naivan, hogy ez simán lesétáljuk, kell a mozgás:) De azt kihagytam a számításból, hogy ez a hegytetőn van. Persze azért ment, de a negyven fokban a tűző napon nem élveztük annyira. (fel lehet menni szinte teljesen kocsival)

Fenn meglátva a kilátást egyből érthetővé vált, hogy miért is szerettek bele Babitsék elsőre a helybe és vásárolták meg, amint lett pénzük 1924-ben. Innentől kezdve márciustól októberig itt éltek Török Sophieval, s gyakran meglátogatták őket író barátaik, volt, hogy a Nyugat szerkesztőségi ülése is itt volt. A ház bejáratánál van egy autogrammfal, ahol a kor íróinak aláírása látható:) 

Babits halála után egy darabig lakatlan volt, majd kupleráj lett, végül egy paraszt istállónak használta. A 60-as években került műemlékvédelem alá, majd 2009-ben újították fel. Nyilván minden elveszett, ami eredetileg benne állt, így Szekszárdról kértek kölcsön dolgokat, illetve fotók alapján rekonstuálták. 

Egy nagyon kedves teremőr hölgy fogadott minket, s hosszasan mesélt a felújításról, Babitsékról, mindenről. Két órát voltunk ott, ezalatt sajnos nem volt más látogató:( A felnőtt belépő 800 Ft, a diák 400. 

Ezt a kilátást én is élvezném nap, mint nap.

Így néz ki a ház jelenleg.

A kiállítás részeként ezen a rádión az itt született verseket lehet meghallgatni.

Kiváló színművészek előadásában:)

A dolgozószoba.

Ez csak rekonstrukció, a befőttek nyilván nem 80 évesek:)

Utána még körbenéztünk Esztergomban is, a bakancslistámon szerepelt, hogy csak úgy átsétáljak a Mária-Valéria hídon és visza. Ezt ki is pipáltam:)

A Bazilika látképe Párkányból.

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/28630/pics/lead_800x600.jpg
Babits,Esztergom,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?