Kastélytúra 1. rész: Brunszvik-kastély, Martonvásár és Bory-vár, Székesfehérvár

Anera
Kastélytúra 1. rész: Brunszvik-kastély, Martonvásár és Bory-vár, Székesfehérvár

Vasárnap az eső és a hideg nem szegte kedvünket és elindultunk egy egynapos vár- és kastélytúrára Martonvásár, Székesfehérvár, Várpalota, Csesznek útvonalon. Jöjjön az első rész rengeteg fotóval és beszámolóval:) 

Fél kilenckor indultunk, tehát 9 órakor már meg is érkeztünk Martonvásárra, a Brunszvik-kastélyhoz. Az épület a 18. században épült barokk stílusban (majd neogótban építették át), de nem látogatható, az MTA egy intézete található benne, illetve egy Beethoven múzeum, ugyanis ő volt a Brunszvik lányok zongoratanára. Ez utóbbit most nem néztük meg, csak 10-kor nyit ki. A parkban nyáron szabadtéri koncerteket is szerveznek. 

A kastélyt egy arborétum veszi körül. Ami elég nagy és szép, viszont az egyetlen információforrás egy több helyen is kitett tábla, ami megadja, hogy milyen fa kb.  hol van. Csak éppen ez alapján nem feltétlenül lehet beazonosítani, főleg, ha valaki olyan keveset ért hozzá, mint én:)) Ettől függetlenül nagyon jót sétáltunk, senki más nem volt rajtunk kívül a parkban, a csendesedő esőben egy órát mászkáltunk. 

A felnőtt belépő a parkba 750 Ft, a diák 350. 

Az eső egyetlen előnye, hogy felvetem a szupi kék gumicsizmám:) De igaziból azért tettem fel a képet, hogy lássátok a körülményeket.

Csak úgy hemzsegtek a csigák a nekik kedvező időjárás miatt.

Ez az útbaigazító tábla.

Egy csoda szép fa, ha valaki felismeri írja meg mi ez:)

A tónál belelógnak a fák ágai a vízbe, tényleg sok eső esett mostanában:)

A tó.

Ezt sem tudom mi, a fa gyökerei?

A következő úticél Székesfehérvár és a Bory-vár volt. Nem az autópályán mentünk, hanem simán a 7-es úton, kb. 40 perc alatt értünk oda. Ez egy elv is, hogy kisebb utakon megyünk, hogy minél többet lássunk a környékből, a településekből:)

Ezt Bory Jenő szobrászművész építette a saját tervei alapján, és a időnként a saját kezével. Bevallom becsületesen, hogy nekem nem nagyon tetszett, szerintem elég giccses. Először a képtárat tekintettük meg, mondván az délben bezár. Ezt mondjuk nem is értem, aki később jön, az ugyanannyi pénzért kevesebbet láthat. Ráadásul amikor beléptünk, akkor a teremőr konkrétan vissza sem köszönt, csak nyomkodta a telefonját. A képtárban főként a családtagok változó színvonalú munkái vannak kiállítva, festmények és szobrok. Illetve némi családtörténet, ez volt a legérdekesebb rész:) A kertben a művész által készített szobrok másolatai vagy eredeti példányai találhatóak. 

Összeségében egy olyan látogatás volt, amit nem fogok megismételni:) Egyszer láttam, nem bántam meg végülis, de az 1000 Ft-os belépőt nem feltétlenül érte meg. Merthogy a kirándulásunk egyetlen helye volt ez, ahol nem adtak nekem diákjegyet, mert bár nappali tagozatos egyetemista vagyok, de elmúltam 26 éves. A diákjegy 500 Ft. 

A vár a kert végéből:)

A képtár.

Az egyik torony.

A kert, s az árkádok alatt a szobortár.

Várrészlet.

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/28760/pics/lead_800x600.jpg
kastély,martonvásár,székesfehérvár,útibeszámoló,vár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?