Kastélytúra 2. rész: Várpalota - Tés

Anera
Kastélytúra 2. rész: Várpalota - Tés

A vasárnapi kastélytúránk első része Martonvásár és a Székesfehérvár volt, innen indultunk tovább Várpalota felé. Három célunk volt, a Trianon Múzeum, a Thury-vár és egy jó ebéd. Ez utóbbihoz a helyet nem néztük ki előre, hiszen nehezen volt kiszámítható időben. 

A Trianon Múzeum a nevében foglaltaknak megfelelően a trianoni szerződéssel és az utána következő időszakkal foglalkozik az egész Kárpát-medencére kiterjedően. Abszolút hiánypótló, hiszen az átlagember keveset tud az adott időszakról, a fősodratú médiában erről max annyiban lehet szó, hogy akkor mindenki rossz volt, aki jobboldali volt. Ez persze nyilvánvalóan nem igaz, de most nem akarok politizálni. Viszont az árnyalt képalkotáshoz mindenféleképpen olvasni kell az 1920-40 közötti időszakról, olyan "démonizált" szerzőket is, mint mondjuk Tormay Cecile és ellátogatni ide is. 

A Múzeum helységeiben egy-egy pár éves periódust mutatnak be, 1918-20 között vagy a 1938-41 között visszacsatolások történetét. Van Fekete Arcképcsarnok, a hol a békeszerződésért felelős embereket mutatják be, van Szeleczky Zita emlékszoba, illetve az egyik teremben megtekinthető Matúz Gábor filmje Balassagyarmatról. (ez utóbbi fenn van a youtube-on is több részletben, nézze meg, aki még nem látta:)

A Múzeum az Apponyi ligetben van, a vártól kényelmesen fel is lehet sétálni. 10:30-tól 17-ig van nyitva. A felnőtt belépő 1200, a diák 600, határon túli magyaroknak ingyenes. 

Korabeli használati tárgyak.

Az elcsatolt települések listája.

Az egyik teremben Remenyik versek vannak kitéve az asztalra.

A Thury-várat ez alkalommal csak kívülről néztük meg, én voltam ott egy rendezvényen két éve. Maga a vár a 14. században épült fel először, a legutóbbi felújítás nemrég ért véget. Az épületben várostörténeti, ruha, bányászati kiállítás van, egyszer mindenféleképpen érdemes megnézni.  

A vártól 5 km-es túrára van a korábbi vár, Bátorkő. Jó időben kellemes túra, mi esőben kihagytuk végül. 

Nyitvatartási idő 10-17-ig, a felnőtt belépő 1500 Ft, a diák 1000 Ft. A honlapjuk nagyon jó, nemcsak a várról, hanem a Várpalotáról és a környező falvakról is van információ: www.thuryvar.hu

A vár látképe.

Tés Várpalotától északra 15 km-re található, nevezetessége a két szélmalom a falu határában. Megtekinteni a Táncsics u. 20. alatt levő ház udvaráról lehet, de van kinn tábla, könnyen megtalálható. A malmok elméletileg működőképesek, de nem használják őket. Az egyikbe be is lehet menni. 

A diákbelépő 200 Ft,  a felnőttet nem tudom:) 

A szokásos gond, nem tudom beforgatni. De majd kérek segítséget:)

Ilyen szép hortenziák vannak  a ház udvarán.

A követekző falu Bakonynána, innen lehet eljutni egy római fürdőhöz.

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/28787/pics/lead_800x600.jpg
tés,trianon,útibeszámoló,vár,várpalota
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?