Kastélytúra 3. rész: Csesznek-Csetény-Fehérvárcsurgó

Anera
Kastélytúra 3. rész: Csesznek-Csetény-Fehérvárcsurgó

Útunk zárásaként megnéztünk egy szép várromot, belecsöppentünk egy falunapba és már fájó lábakkal sétáltunk kicsit egy szállodaként is üzemelő kastély körül:)

Az első rész itt , a második pedig itt olvasható. 

Tés után a Bakonyban autózva eljutunk Csesznekre. Ne menjetek ki a főútra, nem érdemes, gyönyörű tájakat lehet látni a kis utakon:) Csesznek pofon egyszerű megtalálni a várat, hiszen a település fölé magasodik, egészen a lábáig lehet menni kocsival. Elsőre tényleg ijesztőnek tűnik, hogy hogy is másszunk oda fel, de egy kellemesen kialakított hosszú lejtős úton sétálhatunk fel. A vár, illetve a kiszolgáló helységek felújítását nemrég fejezték be. 

A vár maga a 13. században épült a tatárjárás utáni várépítési hullámban, s egészen a 19. század elejéig használatban volt, tűzvész pusztította el. Akit részletesen érdekel a története a vár honlapján elolvasható: www.csesznekivar.hu . A bejáratnál egy helységeben egy falnyi anyagra feltették a vár történetét és feltárását. 

A várban magában nincs semmi, a  romokon/ban lehet körbesétálni. A kilátás nagyon szép, ráadásul kis párafelhők képződtek körülötte és csapódtak le:) 

A vár 9-19 óra között van nyitva, a felnőtt belépő 800, a diák 500 Ft. 

A vár alulnézetből.

A kis párafelhő:)

A kilátás az egyik oldalra.

A kilátás a másik oldalra.

Kicsit visszafelé indulva Csetényt látogattuk meg, van ott egy kastély, melyet a Holitscher család építettett a 18. században, barokk stílusban. Közepes állapotban van, az egyik fele felújított, óvoda működik benne, a másik felén be van deszkázva az ablak. 

Éppen egy falunapba csöppentünk:) Az egyik belső teremben gyerekműsor ment, az udvaron főztek. S volt lekvárkóstoló is, erről majd láthattok képet, én a meggyes-málnásra szavaztam, az volt a legfinomabb:) 

A kastély a bejárattól.

Tábla a falon.

Ki találja meg az apró hibát? Illetve nem hiba, de mi tűnik fel?:))

A lekvárkóstoló.

S végül zárásként Fehérvárcsurgóra ugrottunk bea Károlyi kastélyhoz. De sajnos későn érkeztünk, már elmúlt 7 óra, az utolsó csoport 17 órakor indul. Ráadásul rendezvény volt az étteremben, így még egy kávét sem ihattunk. De legalább a mosdóba beengedtek:) Mert egyébként hotelként üzemel, a recepciós lány nagyon kedves volt. 

Az épület a 19. század második felében épült klasszicista stílusban, elég impozáns. 

A kastélyt park veszi körül, ami ingyen látogatható, sétáltunk is egy kicsit, de nekem már nagyon nyomta a lábam a gumicsizma, így visszaültünk az autóba és hazajöttünk. De valószínűleg visszatérünk majd, akár egy koncertre is. 

A kastély

A park.

Még megálltunk Bodajkon, hogy megnézzük az ottani Hochburg-Lamberg kastélyt, de sajnos nem sikerült, magánterület, le van zárva, és sajnos eléggé le van pusztulva. A kerítésen keresztül lehetett látni valamit belőle. 

Hosszú túra volt ez, a végére rendesen elfáradtam, illetve beteltem a sok mindennel, amit láttunk. 260 km autóztunk. Mivel ketten mentünk, a költségek a benzinnel, az ebéddel, a belépőjegyekkel együtt kb. 8000 Ft/főre jöttek ki. 

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/28847/pics/lead_800x600.jpg
csesznek,csetény,fehérvárcsurgó,kastély,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?