Sárrét

Anera
Sárrét

Szombaton újra útrakeltünk, ezúttal némi Sárrét és továbbra is Veszmprém megye állt a kalandozás központjában. 

Először Seregelyésre mentünk, hogy megtekintsük az ottani Zichy-Hadik kastélyt. Nos, ez nem sikerült, ugyanis a kastély évek óta zárva van, nem látogatható. S olyan hatalmas erdő, bokrok veszik körül, hogy semmit nem látni belőle, pedig még a kanális partjára is besétáltunk:) Szóval ide ne menjetek el, egyelőre nem érdemes. 

Ez a kastélyhoz vezető út.

A következő település Sárosd, ahol egy Esterházy-kastély található, amiben ma szociális otthon működik. Kívülről eléggé le van pusztulva, s az udvaron üldölégő idősek a kerekesszékeikben tutira hülyének néztek, hogy ott mászkálok:) A kapu nyitva volt és amúgy senki nem kérdezte meg, hogy mit is keresek ott.  

Mivel az udvaron üldögéltek a lakók, csak így fotóztam le.

Majd a Sárvízen keresztül mentünk Soponya felé. Meg is álltunk kicsit nézelődni. A táj nagyon szép, de némileg illúzióromboló volt, hogy egy közeli lőtéren folyamatosan durrogtattak. Egyébként rengeteg gólya volt minden településen. 

Soponyán egy Zichy-család építette barokk kastély van, ez sem látogatható, de legalább a kerítésen keresztül látható:) Nincs különösebben lepusztulva, de a képen is látszik, hogy nem mindenhol van ablaka.

Ha csak a kerítésen át, de látszik:)

A következő megálló Tác volt, de Gorsiumról majd részletesen később:) Innen Nádasdladányra mentünk, de pechünk volt, mert egy esküvő miatt az itteni Nádasdy-kastélyba sem tudtunk bemenni, csak kívülről nézhettük meg.  Onnan viszont nagyon szép, rendben tartott. 

Csak kívülről:( Innen is sok boldogságot az ifjú párnak:)

Majd Berhida következett és az ottani Árpád-kori templom. Könnyen megtalálható, a település központjában van, a főút mellett. Kivülről is szép, s van mögötte néhány qr-kód, amit leolvasva többet is megtudhatunk a történetéről. A kulcs a vele szemben, az út túloldalán levő házban van, a bácsi ki is nyitotta nekünk. 

Itt vannak a qr kódot tartó oszlopok, ötletes:)

A templom először értelemszerűen katolikus (a 13.-14. század fordulóján épült), majd református, végül ismét katolikus lett, a főoltár barokk. Időnként most is tartanak miséket benne. 

Fordítsátok el a gépet:)

Freskó

A barokk oltár.

Ez már ugyan egy másik megye, Veszprém, de azért remélem elfér:)

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/28956/pics/lead_800x600.jpg
berhida,kastély,nádasdladány,sárosd,sárrét,sárvíz,seregélyes,soponya,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?