Tác - Gorsium és Balácapuszta

Anera
Tác - Gorsium és Balácapuszta

A rómaik elég sok emléket hagytak maguk után Pannóniában, lássunk ezek közül kettőt. Akár egy napon is meglátogathatóak, nincsenek túl messze egymástól. 

Tác Fejér megyében van, nem messze Szabadbattyántól, mind autópályán, mind a 7-es úton könnyen megközelíthető:) A faluból kell kimenni Gorsiumba, ami kb. 1 km az úttól, akár gyalog is könnyen lekűzdhető, ha valaki tömegközlekedik. Egyébként egészen az épületig lehet menni autóval. A jegyár: 1200 Ft, diák/nyugdíjas 600 Ft.

A terület nemrég lett felújítva, viszonylag nagy területen sétálhatunk a romok között és több épületben kiállítás is van. A település a Kr. u. 1-4. században volt lakott, a kiállítás felöleli a teljes időszakot. Láthatunk épületek alapjait, sírköveket, falmaradványokat, amfiteátrumot, kiskertet.

De lássuk inkább a képeket:) 

Az alaprajz.

A legnagyobb épületegyüttes, a palota.

Freskók.

Kilátás a fal tetejéről, ez alatt van az amfiteátrum.

Egy sírkő.

Kilátás.

A fűszerkertben rengeteg növény van, ez a zsálya:)

Baláca Nemesvámos után, Veszprém megyében van. Itt a Kr. u. 2-4 század között éltek, egy villagazdaságot hoztak létre. Az Aquincumba vezető úton helyezkedett el, főleg földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, de kisebb műhelyek is voltak benne. Feltárása még most is zajlik, eddig 22 építményt fedeztek fel. 

Ez jóval kisebb terület, mint Gorsium,  a belépő ugyan kicsit olcsóbb, de külön fotójegyet is kellett volna venni. (én mondjuk csaltam, nem vettem, de nem szólt rám senki)

Természetesen itt is a fotók a legbeszédesebbek, de ha van történész olvasóm, akit jobban is érdekel, szívesen részletezem még:) 

A lényeges infók.

A kőtárban.

Padlórészlet.

Puzzle ókori római módra:)

A buliszoba rekonstrukciója:) Ezeken az ágyakon remekül lehetett hányásig enni, majd megkönnyebülve tovább folytatni. Persze csajok is elfértek rajta:)

Napóra.

Itt is van fűszerkert.

Kemence, ez is rekonstrukció, nem eredeti.

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/29096/pics/lead_800x600.jpg
baláca,gorsium,ókor,római,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?