Isztambul 1.-2. nap

Anera
Isztambul 1.-2. nap

A Karácsony előtti hetet Isztambulban töltöm, s rengeteg kulturális és gasztronómiai élmény is ér:) Természetesen veletek is megosztom mindennap, sok-sok képpel, hogy éppen mi történt:)

Az első nap még nem sok, így arról nem született külön poszt. Elég csúnya felhős időben repültünk, de szél nem volt. Viszont az Atatürk reptéren akkora a forgalom, hogy landolás után még negyed órát álltunk a gurulóúton, mire egy állóhelyre odaengedtek.

A város is hatalmas, 17 millióan lakják. A lakásig nagyjából másfél órát metróztunk és taxiztunk. A közlekedési morál az olyan, amilyen, de ez az egyetlen negatív élmény. Jó, még esetleg amikor hajnali hatkor a müezzin felver a legszebb álmodból, az sem a legtutibb:)

Welcome to Istanbul:)

Az első utam ugyan nem a Bazár felé vezetett volna, de amikor kijöttem a metróból éppen tüntettek az egyetem előtt, így inkább másfelé vettem az irányt, s pont a bazár esett útba. Kicsit sétálgattam, nézelődtem, de nem vettem semmit, hiszen a környező utcákban ugyanazt árulják, sokkal olcsóbban. Bár a ruhák meg az arany nem hoznak lázba, de azt hiszem fűszereket fogok venni:)

A legszebb a plafon.

A Bazár középen egyszer csak lábmosási lehetőség:)

Némi sütemény:)

Mára még a Kék mecsetet és az Hagia Sophiát terveztem, de mivel péntek van, heti imát is tartanak, így a mecsetbe nem jutottam be, mert mindkétszer épp ima volt benn. Olyankor csak imádkozni engednek be, de ugye én nem igazán nézek ki muszlimnak:) Így aztán a Hagiaval kezdtem. A múzeumokban elég borsos a belépő, ide például 40 líra lenne (kb. 4000 Ft). De lehet vásárolni múzeumkártyát, ami 85 lírába kerül és egy rakás múzeum, köztük a legnagyobbak, legfontosabbak is ingyen meglátogathatók vele. 5 napig érvényes. Nagyon ajánlom, ha erre jártok és érdekel mondjuk az Hagia Sophia, a Topkapi, a Régészeti Múzeum és társaik:)

Hagia Sophia messziről.

kártyainfók

Itt koronázták meg a  császárokat.

Ez a mozaik így nézett ki eredetileg a 13. században.

így néz ki most

Az Infernot ki látta/olvasta?:)

Ezután a Mozaik Múzeumba sétáltam el, ez a Kék Mecset alatt van, és a kártyával be lehet menni. Nagyon szép, főleg állatábrázolások vannak benne. Ime néhány:

Irene templomába is ellátogattam, ez sokáig nem volt látogatható, most is csak egy része, aminek a kupolája alá kifeszítettek egy hálót, igaz a madarak ellen, de akkor is sokat levon az értékéből.

Az Hagia oldalában meg lehet nézni néhány szultán türbéjét.

Ez II. Szelimé

Természetesen enni is eszem, az alábbi képeken a néni épp a vacsorámat készíti, ami a gözleme, egy vékony tészta spenóttal és sajttal.

És nyilván dolgoznom is kell:) A Magyar Kulturális Intézet adventi ünnepségén természetesen a bejgli sem maradhat el.:) A mákos mondjuk nem lett életem főműve, de a diósak szépek lettek:) Erről és a további eseményekről képek és beszámoló holnap:)

Sok-sok fotót pedig a facebook oldalamon találhattok, egész pontosan itt.

Ha pedig kiváncsiak vagytok a folytatásra, akkor iratkozzatok fel a blogra vagy lájkoljátok a facebook oldalam:)

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/32596/pics/lead_800x600.jpg
hagiasophia,isztambul,törökország,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?