Isztambul 6-8. nap

Anera
Isztambul 6-8. nap

Még adós vagyok az utolsó három nappal:)) Természetesen azok is rendkívül eseménydúsak voltak, ellátogattam szakértő kísérettel a Chora Múzeumba, hagyományos török étteremben ettünk, majd sétálgattam a bizánci emlékek mentén, piacoztam, rakival kísértük a halvacsorát.  És egy csomó minden nem is fért bele, így mindenképp visszajövök majd:) 

A Chora alapvetően egy bizánci kori görög keleti keresztény templom, a neve Szent Megváltó. Először a 3-4. században épült, de aztán elpusztult és később a 13. században újjáépítették. Tulajdonképpen arról híres, hogy tele van gyönyörű mozaikokkal, amelyek a 14. században készültek. S szerencsére ebből nem csináltak mecsetet, hanem múzeumként látogatható:) Ilyenkor télen 9-17 óra között, a múzeum kártyával ingyen. Az Edirnekapi megállótól nem messze van.

A mozaikokon bibliai jelenetek láthatóak, végig követhetjük Jézus vagy Szűz Mária életútját is. A belső teremben egyházfők is láthatóak, ők immár falfestményeken. Nehéz eldönteni, hogy melyik szebb:) Talán döntetlen:)

Néhány részlet.

Utána kicsit vadászgattunk olyan görög keleti templomokra, amelyek a közelben voltak, hármat meg is találtunk, de egyik sem üzemel már.

Látjátok a keresztet a falon?:)

Este pedig a múzeum mellett levő étteremben vacsoráztunk, ahol régi török ételeket is lehet kóstolni.

A 22. volt a vacsorám

Ilyen volt belül:)

Másnap régi Bizánc eldugott nyomait kerestem:) Sokukat sikerrel:) Ebben egy könyv volt a segítségemre, melyben még útvonal is volt:) Legalább tizet megtaláltam. Nézegettem egyiptomi obeliszket, mozaikpadlót szőnyegbolt alatt, palotaromot és még az Elsüllyedt Palota is belefért. Hosszú, de kellemes nap volt:)

Ebből a könyből dolgoztam.

Az útvonal

A nulla kilóméterkő:)

Ciszterna az egyik szőnyegbolt alatt.

A Haghia Maria, sajnos ez is mecset ma már.

A Bucolion palota maradványai

Falfestmény maradványok.

Mozaikok egy másik szőnyegbolt alatt.

Az Elsüllyedt Palotában nagyon sötét van, így nem nagyon lehetett normális képet készíten.

Medúza fej

Este a helyi piacon alaposan bevásároltunk, nemcsak az esti vacsorához, hanem haza is hoztam egy csomó mindent rendes gasztrorajongóként:) Olajbogyókat, gránátalmát, paprikát, bazsalikomot és még rengeteg finomságot:) Később lesz még róluk szó.

Pár fotó a piacról

De beszereztem pár termoszos ebédesdobozt is. A cicás szerintem megacuki:))

Az utolsó nyolcadik napon sétálgattam a környéken, aztán csak a hazaút várt rám.

Még több fotó itt és itt a facebook oldalamon:)

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/32778/pics/lead_800x600.jpg
isztambul,piac,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?