"Bús düledékeiden Husztnak romvára..."

Anera
"Bús düledékeiden Husztnak romvára..."

Nemrég Kárpátalján jártunk, s felmentünk a várromhoz is. Nem volt egyszerű, mert előtte esett az eső és néhol durvább sár volt, de megérte:) A romok szépek, a kilátás pazar.

Mivel is kezdhetném, mint Kölcsey versével? A vers kellemes meglepetésre nemcsak ukránul, hanem magyarul is olvasható, mind a hegy tövében, mind fenn a romnál.

Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

A várat először 1353-ban említik, általában királyi birtok volt. Mátyás ide záratta nagybátyját, Szilágyi Mihályt. Mindössze egyetlen egyszer sikerült a várat valakinek bevennie, 1546-ban Ferdinándnak.  Később sikeresen ellenállt a török és tatár betöréseknek is. II. Rákóczi Ferenc is többször megfordult itt, sőt rendi gyűlést is tartott a várban. 1766-ban  egy villámcsapás miatt leégett, majd 1798-ban vihar rongálta meg, és végleg sorsára hagyták. Azóta is lepusztult állapotban van, csak a romjai láthatóak.

A vár viszonylag könnyen megközelíthető, hiszen messziről látszik:) De ki is van táblázva. El kell haladni a református templom (azt is érdemes megnézni,nekünk mos nem fért bele), majd a városháza előtt, egy kis hídon át, s meg is érkeztünk a hegy lábához:) Egy macskaköves úton még lehet egy kicsit feljebb menni, egy baromi ronda világháborús emlékműig, de onnan már muszáj gyalog. Annyira nem durva, mint amilyennek elsőre kinéz, úgy kb. 20-25 perc középmeredeken felfelé. Fent kárpótol a látvány:) A belépés természetesen ingyenes.

És akkor jöjjön sok-sok kép:)

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/40357/pics/lead_800x600.jpg
huszt,kárpátalja,útibeszámoló,vár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?