Szófia - Bulgária

Anera
Szófia - Bulgária

Augusztusban elugrottam Szófiába a hétvégére kicsit nyaralni, illetve megnézni a közelében található két világörökségi helyszínt, hogy haladjak a bakancslistámmal:)

Igaziból ad hoc jelleggel választottam az utat, a legolcsóbb desztinációkat nézegettem, s láttam, hogy Szófia 12000-ből kijön oda-vissza, van is ott a közelben két világörökség, az országban sem voltam még. Szóval hamar döntöttem:)

A gép reggel 9:45-kor indul és délre van Szófiában, ott egy órával járnak előttünk. A Wizz nyilván a kisebb, kettes terminálra érkezik. Ez volt életem leggyorsabb kijutása egy terminálról, nagyjából egy perc onnantól kezdve, hogy beléptem a terminálra:) Szóval tényleg kicsi és feladott csomagom sem volt.

A pénzváltással szerintem nem érdemes itthon foglalkozni, időt vesz igénybe, ott meg egyből ott a reptéren az Otp(és a városban is több helyen), ahonnan lehet valamennyi kp-t felvenni, s szinte mindenhol elfogadnak bankkártyát. Én összesen 100 levát vettem fel, de azt sem költöttem el mind.

A reptérről a kettes terminálról busszal, vagy az egyesről metróval (a két terminál között van ingyenes kisbusz, de csak félóránként jár) lehet bejutni a városba, normál áras jeggyel (egy útra 1,6 leva, a napijegy 4 leva).

Szállást a bookingon foglaltam, megtalálható minden kategória, én egy olcsóbb, a belvárostól pár villamosmegállóra levő hotelt (tiszta, csendes volt) választottam, a három éjszaka volt 30.000Ft reggelivel.

Kaja: sok étterem van a városban, ugyanolyan minőségben, mennyiségben, mint itthon vagy akárhol máshol, a legtöbb hely nem drága, lehet kártyával fizetni.

Az egészséges életmód hívei is könnyen találnak megfelelő kaját:)

Magára Szófiára bőven elég két nap, akad néhány ortodox templom, nem túl anyaggazdag kiállítás, minimális római emlék. Lássunk akkor néhányat:

A legismertebb látnivaló az Alexandr Nyevszkij katedrális, mely a belváros szélén van, egy neobizánci stílusban épült ortodox katedtrális. 9-18 óra között van nyitva, ingyenes. Elméletileg benn csak pénz ellenében lehet fotózni, én azért mobillal csináltam egy-kettőt, persze az ott korzózó szerzetes elég durván szólt rám:) Érdemes lemenni az alagsorba, ahol rengeteg ikon van a 13. századtól kezdve. Ez engem művészettörténészként jobban is érdekelt:)

belülről

Szent György rotunda: a 4. században épült vöröstéglás épület. Picike, de szép freskók vannak benne, fotózni nem lehet.

Serdica romjai: az ókori Római Birodalomban Serdicanak hívták Szófiát, az azonos nevű metróállomásnál látható nagyon kevés rom belőle.

Nemzeti Galéria: a Nyevszkij katedrális mögött van, főleg francia művekben erős (van Matisse, Rodin, Renoir rajzok) és persze számomra ismeretlen bolgárokban:) A belépő nagyon olcsó, nekem 3 leva volt a diákigazolványommal:)

Ez egy Delacroix:)

Régészeti Múzeum: főként antik leletek, de semmi extra, csak akkor ajánlom, ha van történelmi érdeklődésed:)

Római kori mozaik

Szófia környékén két világörökségi helyszín van, a Boyana templom és a Rilai monostor, ezekről majd egy következő posztban írok részletesen:)

S még zárásként néhány kép.

Ez a Nemzeti Színház.

CBA is van, hogy otthon érezd magad:)

Az ország legnagyobb katolikus temploma.

Azért modern épületek is vannak, ez egy kulturális központ.

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/41343/pics/lead_800x600.jpg
bulgária,művtöri,szófia,útibeszámoló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?