Rilai kolostor és Bojana-templom

Anera
Rilai kolostor és Bojana-templom

Bulgária két, Szófia közelében lévő világörökségi helyszíne. Egy nap alatt is meglátogatható mindkettő. Rila kb. másfél órás autóútra van, a Bojana pedig tulajdonképpen a város területén, helyi tömegközlekedés is megy. Rilába elméletileg megy valahonnan busz is, de nem találtam embert, aki meg tudta volna mondani:) Én egy utazási iroda egynapos kirándulását választottam, akik 27 euróért elvisznek idegenvezetővel Rilába és a Bojanához is. És elégedett is voltam, felkészültek és jól szervezettek voltak. (www.traventuria.bg)

Rila

Szent János remete a 9. században a rilai hegység egyik barlangjában tengette életét, majd halála után követői kolostort alapítottak itt, amit a korabeli uralkodók erősen támogattak is. A környezet gyönyörű, hegyek, patak, folyó,erdő:) A mai épületek a 19. században készültek el,mert elődjük elpusztult az oszmán uralom alatt. Az épületrészek négyszög alakban ölelik körül az udvart, van könyvtár,kápolnák, szerzetesi szobák. Középen pedig a Miasszonyunk Mennybemenetele templom. Az udvar és a templom meglátogatása ingyenes, a kolostorban található múzeumban fizetni kell pár levát. Érdemes sétálni a környéken is, nagyon szép a táj és egy kellemes étterem is van a patakparton.

Körben hegyek vannak:)

Meg egy csomó patak:)

Bojana-templom

Szófia egyik külvárosában van, tulajdonképpen három részből áll, a legkorábbi a 10. században készült, egy másik a 13.-ban, a harmadik pedig a 19. században. De így is nagyon pici az egész:) A középső a legérdekesebb,ott Szűz Mária, Jézus és a szentek életét bemutató falfestmények vannak. Sajnos fotózni nem lehetett, sőt egyszerre csak maximum 10-en mehettünk be és még a táskát is le kellett rakni kinn.

Akit érdekel,itt megnézheti belülről is:) http://www.boyanachurch.org/galeryen.htm

Igaziból sehonnan nem fért bele a képbe rendesen, az udvara is kicsi.

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/45208/pics/lead_800x600.jpg
bojanatemplom,bulgária,rila,útibeszámoló,világörökség
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?