Teljeskiőrlésű tönkölykenyér tejsavóval

Anera
Teljeskiőrlésű tönkölykenyér tejsavóval
Könnyű
120 perc felett
1 fő
301-500 Forint

50 dkg teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt

3 dl langyos tejsavó

fél élesztő

1 teáskanál bio nádcukor

1 teáskanál himalája só

2 evőkanál lenmagolaj

1 marék lenmag

Teljes kiőrlésű bio tönkölybúza, tejsavó, lenmagolaj,élesztő, víz, himalája só. Ennyi. Semmiféle állományjavító, adalékanyag, színezék, egyéb hülyeség, amivel manapság próbálnak etetni.

A tejsavó a túró és sajkészítés után a tejből visszamaradó sárgás, savanykás ízű folyadék. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és sokféle nyavajára jó állítólag (magas vérnyomás, izületi gyulladás, bél- és gyomorpanaszok, stb). A kenyér foszlósabb, buborékosabb lesz tőle.

A tejsavóba beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A többi hozzávalót a keverőtálba teszem, majd mehet rá az élesztős savó és bedagasztom. Ez nekem géppel 4-5 perc, kézzel kicsit nehezebb meló, de nem megoldhatatlan:)

Egy órát meleg helyen kelesztem, majd kenyeret formálok belőle, a formába teszem, kicsit bevagdalom a tetejét és mehet a sütőbe egy háromnegyed órára.

a kész kenyér

Jellemzők: laktató
https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/56539/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?