A cukor és édesítő kérdés

Anera
A cukor és édesítő kérdés

A héten többféle lekvárt is készítettem, természetesen csak a gyümölcsből, egy kis pektinnel. Felmerült bennem a szokásos, miért kell annyira édesíteni az ételeinket?

És nyilván a lekvárok kapcsán a fitneszipar egyik legnagyobb átbaszása, a szénhidrátcsökkentett lekvár. Amikor is aranyáron adják el neked a vizet és édesítőszert egy kis gyümölccsel. S te még tapsikolsz is neki, hogy hú de sokat teszel az egészségedért. A francokat, egyrészt kevesebb gyümölcshöz jutsz, másrészt vizsgálta bárki az édesítőszerek hosszútávú hatását az egészségre? Nem is nagyon lehet, hiszen csak pár éve nyomunk tele mindent velük. De nem véletlenül írják rá mindegyikre, hogy hasmenést okozhat. (nekem mondjuk már kevéstől is mindenféle bajom van, a műanyag ízről meg nem is beszélve)

De tulajdonképpen minden termék szarrá van édesítve akár cukorral, akár édesítővel és sokszor már nem is ismerjük a gyümölcsök, ételek eredeti ízét, csak azt érezzük, hogy jajj de édes, az érzékeink pedig teljesen el vannak tompulva, ami nem ilyen azt ízetlennek érezzük. Pedig nem! sőt, sok mindennek nagyon is finom íze van!:) Próbáljatok leszokni!:) Döbbenetes lesz az élmény!

Ha megnézitek a régi recepteket mindenhez sokkal kevesebb cukrot ír és valószínűleg nem csak azért, mert nehezebb volt hozzájutni.

Természetesen időnként szükség van az édesítésre, és szükséges az édességek elkészítéséhez is. Nem arról van szó, hogy ősellenség lenne az édes íz, csak nem kell túlzásba vinni:)

Én mivel édesítek én?

Először is semmivel. Kávéba, teába minek? Édes gyümölcsből készült lekvárba minek? Tejbegrízbe minek? (Persze nyers tejet használok, amiben ugye minden cucc benne van még és tehenet is látott, így önmagában is épp elég édes)

Másodszor mézzel. Olykor teszek egy-egy evőkanállal a másfél literes teásbögrémbe. De remekül megy szinte mindenhez. Természetesen itt is jó minőségű, valódi mézről beszélünk nem valami kínai pancsról. Az akácnak van a legsemlegesebb íze talán. 

Harmadsorban sütikbe újabban kókuszvirág vagy teljesőrlésű barna nádcukrot használok. De mondjuk egy tepsi sütibe egy evőkanálnyit, nem 20 dekát. :)  Vagy simán el is hagyható, mondjuk a brownieba ha beleolvasztok csokit, akkor már a cukor felesleges. Vagy a zabpehelyliszt alapból édes, ahhoz sem kell cukor.

S hogy miért jó ez nekem? Tökéletes az emésztésem, nem puffadok, nincs refluxom, nincsenek kiütéseim, nincsenek falási rohamaim, mert hirtelen leesett a vércukorszintem, remekül alszom, selymes a bőröm, stb.

Ti mivel édesítetek és egyáltalán, mi a véleményetek a kérdésről?:)

https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/75616/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?