Fahéjas és kakaós csiga

Anera
Fahéjas és kakaós csiga
Könnyű
61-120 perc
8 fő
101-300 Forint

50 dkg bio teljesőrlésű tönköly liszt

3 dl nyers tej

3 dkg élesztő

5 dkg bio vaj

1 tojás

1 evőkanál bio kókuszvirágcukor

1 csipet parajdi só

a töltelékhez:

fahéj, kakaó és kókuszvirágcukor ízlés szerint

1 evőkanál olvasztott vaj

Kakaós csigát eredetileg leveles tésztából kellene csinálni, de én inkább kelt tésztából készítem. A nagymamám is így csinálta, ez a természetes:)

Teljes őrlésű lisztből készül, ehhez több folyadék kell. Ha sima fehérlisztből készíted, akkor elég 2,5 dl tej. A nyers tej azt jelenti, ahogy a tehénből kijött, nincs lefölözve, pasztőrözve ilyesmi, a piacokon kapható. Természetesen normál, boltban vásárolható dobozosból is készíthető:) A nyers tej annyiban más még, hogy édesebb és zsírdúsabb.

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben a cukorral. A többi hozzávalót tálba teszem, majd ráöntöm az élesztős tejet és tésztát dagasztok belőle. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrod, amíg le nem válik a kezedről. Ezekben a karanténos időkben jó edzés:)

A tésztát 1 órát kelesztem meleg helyen. Ezután téglalap alakúra nyújtom (2-3 mm vastagra), megkenem a vajjal, majd rászórom a kakaóval vagy fahéjjal elkevert cukrot. Ehhez a mennyiséghez mondjuk 2-2 evőkanál szükséges, de ez abszolút ízlés kérdése.

A tésztát feltekerem a rövidebbik fele mentén, majd felszeletelem 2 cm-s darabokra. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem és további fél órát kelesztem. Mehet az előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt meg is sül. Figyeld, hogy ne süsd túl sokáig, mert akkor kiszárad és megkeményedik.

A kakaósak sütés előtt. Ebbe tettem egy csokidarabokat is.

fahéjasak sütés előtt:)

Jellemzők: laktató
https://anera.blogstar.hu/./pages/anera/contents/blog/93464/pics/lead_800x600.jpg
fahéj,kakaópor,kezdőknek,sütemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?